Üdvözöllek a Csicsóka Király oldalán!


Főoldal

Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény

A csicsóka  a fészkesvirágzatúak családjába tartozó gumós évelő gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára  a napraforgóénál vékonyabb és magasabb, akár 3 méter magasra is megnő. Magyarországi éghajlatunkon a késői virágzás miatt a magok már nem tudnak kifejlődni, így magról nem tudunk csicsókát szaporítani. Gumói amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér vagy sárga.

Felhasználása:

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.

Fogyasztása:

Ezt a nálunk alig ismert gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, kagyló és más drága ételek társaságában tálalják.Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek belőle, vagy krumplipürészerűen készítik el, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.

Gyógyhatása:

A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat. Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák.

Vitaminok:


B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav),niacin.

Nyomelemek:

Kálium (K), Kalcium (Ca), Magnézium (Mg), Foszfor (P), Cink (Zn) ásványi anyag, valamint béta-karotin.

Inulin:

Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A csicsókában található szénhidrátot, ami nem keményítőként, hanem inulinként van jelen, biztonságosan tudjuk hasznosítani, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vércukrot. 

 

Az inulin élettani hatásai:


• természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin 
• szabályozza a cukoranyagcserét 
• segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását 
• javítja az emésztőrendszer működését 
• szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében 
• előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét 
• jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén.

 

Kiknek ajánlott a csicsóka termékek fogyasztása?:

 

  • • antibiotikumos kezelések esetén 
  • • gyomor és bélproblémák esetén 
  • • szív- és érrendszeri betegség esetén
  • • élelmiszer-allergiák esetében 
  • • cukorbetegeknek 
  • • diétázóknak nagy rosttartalma miatt laktató hatású fogyókúrázóknak 
  • • magas koleszterinszint esetén 
  • • aktív sportolóknak

 

Ha az autód elromlott: http://cartotal.nanoweb.hu/fooldal

Megosztó gombok
Megosztás
Időjárás
Időjárás előrejelzés

© Minden jog fenntartva.